Een houten vloer is prachtig, maar vraagt wel onderhoud. De dagelijkse werkzaamheden worden al gauw een routine. Groot onderhoud zoals schuren is echter behoorlijk intensief.

Dagelijks onderhoud

Een aantal tips om je vloer dagelijks te onderhouden: – Zand en vuil kunnen voor beschadigingen zorgen. Dit loop je gemakkelijk mee naar binnen. Een deel kun je voorkomen door een goede vloermat bij de voor- en achterdeur te leggen. Veeg daarnaast regelmatig de vloer, gebruik daarvoor een zachte bezem. – Ook in het kader van voorkomen: vlak vilten beschermstickers onder stoelpoten en kasten. Dit voorkomt een hoop krassen en lelijke plekken op de vloer. – Zorg ervoor dat het niet te warm, koud of droog in je woning wordt. Een graad of 20 is niet alleen aangenaam voor de bewoners, ook voor de vloer is dit een prima temperatuur. – Verwijder vlekken zo snel mogelijk van de vloer. Wees daarbij zuinig met water en zorg dat er geen water op de vloer blijft staan.

Groot onderhoud: schuren en afwerken

Eens in de paar jaar moet een houten vloer echt geschuurd en afgewerkt worden om de levensduur ervan te verlengen. Uiteindelijk is dit voordeliger dan een volledig nieuwe houten vloer leggen.

Een houten vloer schuren is een behoorlijke klus, waar veel mensen tegenop zien. Als je niet weet waar je mee bezig bent, kan dit onderhoud je vloer lelijk verpesten. Schakel bij twijfel dus altijd een professional in.

 

Wil je zelf aan de slag? Een aantal tips om zelf je vloer te schuren:

  • Zorg dat je de beschikking hebt over goed onderhouden materieel. Bij de meeste bouwmarkten kun je een parketschuurmachine huren. Bekijk deze goed voordat je deze meeneemt, de machine mag geen krassen maken op je vloer.
  • Schuur de vloer in drie verschillende rondes. Voor de eerste ronde gebruik je grof schuurpapier, daarna een ronde met fijner schuurpapier en de laatste keer met zeer fijn schuurpapier. Laat je goed adviseren en zorg dat je voldoende schuurpapier meeneemt.
  • Huur ook een kantenschuurmachine voor het schuren van de zijkanten van de planken.
  • Haal voordat je begint alle meubels uit de ruimte en loop de vloer na op uitsteeksels (zoals spijkers).
  • Sta in geen geval stil met een draaiende schuurmachine, dit laat weinig over van de houten planken…
  • Als je zelf gaat schuren is het aan te raden een stofzuiger dichtbij te houden. De schuurmachine produceert namelijk nogal veel stof.
  • Na alle schuurrondes maak je de vloer goed stofvrij en kun je beginnen aan de afwerking.
Groot onderhoud aan de houten vloer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *