Een stralende zonnige dag, daar genieten we allemaal van. Voor de temperatuur binnenshuis is de zon op je ramen echter niet zo fijn. Deze kan aardig hoog oplopen zo met de volle zon op je ruiten. Ook op het zonnige terras in je achtertuin is de temperatuur al snel te hoog. Je kunt dan wel wat verkoeling gebruiken. Door zonwering te plaatsen geniet je voortaan van een aangename temperatuur op je terras en binnenshuis.

Welke soort zonwering heb je nodig

Er zijn verschillende soorten zonwering waaruit je kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een knikarmscherm (of zonneluifel), markiezen, screens of rolluiken. Alle soorten zonwering hebben hun eigen specifieke eigenschappen en voordelen. Welke zonwering het meest geschikt is voor jouw situatie is uiteraard afhankelijk van je wensen en eisen.

Knikarmscherm of zonneluifel

De meest bekende zonwering voor het terras is het knikarmscherm. Deze wordt ook wel zonneluifel of zonnescherm genoemd. Het is een systeem van een cassette met daarin een opgerold doek. Door de knikarmen te buigen of strekken gaat het scherm in of uit. Het doek beschermd vervolgens het terras tegen de zonnestralen.

Markiezen

Markiezen worden aan de buitenkant voor de ramen van de woning geplaats en zijn te herkennen aan hun ronde en bolle vorm. Ze dragen, anders dan andere vormen van zonwering, bij aan een karakteristieke uitstraling van je woning. Door hun kenmerkende vorm brengen ze een romantische en nostalgische sfeer met zich mee en zorgen ze daarnaast ook nog voor een koele woonkamer.

Screens

Wil je je woning beschermen tegen de felle zon en de warmte buitenshuis houden, maar toch nog naar buiten kunnen kijken? Dan zijn screens een goede optie. Deze schermen vallen strak tegen het raam, zodat deze zonwering eenvoudig te monteren is bij elk type woning. Er steken geen onderdelen buiten de gevel, zodat vrije doorloop langs de ramen mogelijk blijft. Daarnaast zijn screens in verschillende kleuren verkrijgbaar, zodat deze ook altijd bij de uitstraling van de woning past.

Rolluiken

Hoewel een rolluik vaak gezien wordt als inbraakpreventie, is het ook als zonwering erg effectief. De panelen van de rolluik hebben een isolerende werking die zowel in de zomer al in de winter zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Rolluiken kunnen omhoog en omlaag gehaald worden met behulp van een rolluikband. Dit kan automatisch door middel van bijvoorbeeld huisautomatisering, maar kan ook handmatig gedaan worden. En is je rolluikband stuk? Dan kun je gewoon een nieuwe rolluikband kopen en hoef je niet direct de hele rolluik te vervangen.

Koop de juiste zonwering voor jouw situatie

Welke zonwering je aan gaat schaffen voor jouw woning, hangt helemaal samen met de situatie waarin je je bevindt. Waar wil je de zonwering toe gaan passen, wat is je budget en wat zijn je wensen. Kijk daarom eerst goed rond voordat je overgaat tot de aanschaf van zonwering.

Je woning voorzien van zonwering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *