Decoupeerzaagmachines zijn zo ontworpen, dat je als klusser flexibel kunt zagen. Iets wat je met een cirkelzaagmachine moeilijk afgaat. Helaas zien veel klussers alleen de nadelen van een decoupeerzaag. Neem bijvoorbeeld de slechte kwaliteit of het lage vermogen. Iets wat jaren terug misschien het geval was, maar nu zeker niet meer relevant is voor deze tijd. Nee, de decoupeerzaagmachine is zeker meegegaan met zijn tijd en zal in de komende jaren nog steeds een innovatief stuk gereedschap blijven. De kracht is en blijft hem zitten in de flexibiliteit van het zaagblad. De vraag is alleen welke flexibiliteit wordt hiermee bedoeld? In dit artikel wordt er verder ingegaan op drie belangrijke factoren die de flexibiliteit geven aan een decoupeerzaag
Extra scherpe bochten zagen
Het zagen van bochten is iets waar een decoupeermachine speciaal voor gemaakt is. Iets wat met andere zaagmachines, zonder decoupeerzaagblad, onmogelijk is. Een machine die wel een decoupeerzaagje heeft maar dit helaas ook niet kan is de ‘reciprozaag’. Het komt erop neer dat alleen een decoupeerzaag of combinatiezaag deze klus kan klaren. Mocht het zo wezen dat de bochten die je wilt zagen toch te scherp zijn? Dan kan er gebruik worden gemaakt van de pendelfunctie. Deze functie helpt klussers om extra scherpe bochten te zagen. De zaaglijn is dan wel van mindere kwaliteit, maar rookvorming of onnodig veel wrijving is hierdoor wel verledentijd.
Verschillende soorten materialen zagen
Het is mogelijk om met een decoupeerzaagmachine verschillende soorten materialen te zagen. Je zou denken dat het alleen bij hout blijft, maar de werkelijkheid is anders! Je kunt bijvoorbeeld ook metaal, kunststof of zelfs tegels zagen met deze zaagmachine. Wel moet je er dan rekening mee houden dat er een ander zaagje nodig is. Je kunt niet met een houtzaagje in tegels gaan zagen en andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Kortom er zijn ontzettend veel mogelijkheden, mits je natuurlijk gebruik maakt van de juiste hulpmiddelen.
Gecontroleerd zagen met de juiste snelheid
Het is niet altijd even makkelijk om als beginner direct van start te gaan. De hoge snelheid van een zaagmachine kan veel klussers vaak nog weleens afschrikken. Gelukkig is er ook nog de lage opstartsnelheid. Iets wat bij de meeste decoupeerzaagmachines van deze tijd mogelijk is. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een toerenregeling. Deze regeling geeft klussers een instelmogelijkheid van ongeveer 6 standen. Ideaal om zelf de snelheid te bepalen die het meest geschikt is voor een bepaalde situatie.
Lees ook:Wanneer een cirkelzaag gebruiken?