Bij de verbouwing van oudere woningen of bedrijfspanden komen aannemers regelmatig oude grondkabels tegen. Deze kabels, vaak aangelegd in de jaren ’60 of ’70, zijn niet altijd goed in kaart gebracht en kunnen verschillende risico’s met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk dat aannemers goed voorbereid te werk gaan en weten wat ze met deze kabels kunnen – en moeten – doen.
Lokaliseren kabels
De eerste stap is altijd het achterhalen van de ligging van de kabels. Dit kan met behulp van oude bouwtekeningen, gegevens van de netbeheerder en detectieapparatuur. Op basis hiervan kan een plan worden gemaakt om de kabels veilig te benaderen en mogelijke schade tijdens graafwerkzaamheden te voorkomen.
Veiligheid voorop!
Veel oude grondkabels staan nog onder spanning, ook al lijken ze niet meer in gebruik. Aannemers moeten er altijd van uitgaan dat kabels actief zijn totdat een erkend installateur ze heeft gecontroleerd en eventueel spanningsvrij heeft gemaakt. Het werken aan of nabij kabels zonder de juiste voorzorgsmaatregelen kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals elektrocutie of brand.
Verwijderen of vervangen
Als de kabels beschadigd, verouderd of niet meer bruikbaar zijn, is verwijderen vaak de veiligste optie. Soms worden kabels vervangen als er nieuwe installaties komen, bijvoorbeeld bij het moderniseren van de elektra. Verwijderde kabels mogen nooit zomaar achterblijven in de grond; ze vormen dan een risico voor toekomstige graafwerkzaamheden.
Recycling bij oudijzerhandelaren
Wat veel aannemers niet weten, is dat oude grondkabels waardevol zijn als schrootmateriaal. Oude grondkabels inleveren is een belangrijk onderdeel. De koper of aluminium in de kabels kan worden gerecycled. Door de verwijderde kabels gescheiden aan te leveren bij een erkende oudijzerhandelaar, wordt niet alleen bijgedragen aan een duurzamere bouwsector, maar kan het ook financieel iets opleveren. Let wel op dat kabels vooraf spanningsvrij zijn gemaakt en geen asbesthoudende isolatie bevatten, wat bij zeer oude kabels nog weleens voorkomt.
Duurzaam slopen is de toekomst
Steeds meer opdrachtgevers vragen om circulair of duurzaam slopen. Het verantwoord verwijderen en recyclen van oude grondkabels past perfect in deze trend. Aannemers die hier actief op inspelen, onderscheiden zich als moderne, milieubewuste partners en dragen bij aan een bouwsector die klaar is voor de toekomst.
Communicatie met externe partijen
Overleg met de netbeheerder is essentieel als het om actieve kabels gaat. Na afloop van de werkzaamheden is het belangrijk om de nieuwe situatie goed vast te leggen, zeker als er nieuwe kabels zijn gelegd of bestaande zijn verplaatst. Dit voorkomt problemen bij toekomstige ingrepen.