Een verwaarloosde tuin kan flink wat ruimte innemen in je hoofd. Rommel, wildgroei en kapotte tegels zorgen niet alleen voor een ongezellige sfeer, maar staan ook een frisse, nieuwe start in de weg. Gelukkig hoef je niet meteen een hoveniersbedrijf in te schakelen. Met een goede voorbereiding, slimme keuzes en de juiste middelen kun je zelf veel doen. Deze 5 praktische tips helpen je stap voor stap bij het leeghalen én renoveren van je tuin.
1. Begin met een realistisch plan
Voor je met schep en kruiwagen aan de slag gaat, is het handig om een duidelijk plan te maken. Wat wil je behouden? Wat moet eruit? Meet je tuin op, schets een eenvoudige plattegrond en bepaal de nieuwe indeling. Wil je meer groen of juist meer terrasruimte? Denk ook aan de ligging van de zon, waterafvoer en bestaande bomen of struiken. Een goed plan voorkomt dat je halverwege moet terugkrabbelen omdat iets niet past of praktisch blijkt.
2. Huur een container en voorkom frustratie
Bij het leeghalen van een tuin komt meer afval vrij dan je denkt: oude tuintegels, kapotte bloempotten, snoeiafval, wortels, zand en wellicht zelfs oude schuttingen of tuinhout. Met een paar ritjes naar de milieustraat red je het meestal niet. Een goede oplossing is een bouwafval container huren. Hierin kun je veel verschillende soorten afval kwijt, zoals puin, tegels en hout. Heb je naast groenafval vooral ook huis-tuin-en-keuken rommel? Dan is een aparte vuilcontainer aan te raden. Het voorkomt onnodige vertraging en gesleep met vuilniszakken.
3. Sloop slim: werk van boven naar beneden
Begin met alles wat op of aan de tuin staat: oude plantenbakken, tuinmeubels, verlichting, en bijvoorbeeld een kapotte pergola. Daarna kun je tegels of bestrating verwijderen. Gebruik hiervoor een breekijzer en een stevige schop. Houd de verschillende soorten afval zo veel mogelijk gescheiden. Hout, groen, steen en plastic mogen meestal niet allemaal bij elkaar in dezelfde container, dus voorkom extra kosten door te sorteren.
Tip: als je gras gaat verwijderen, snijd het dan in repen met een spade. Rol deze op en leg ze apart. Dat werkt sneller dan alles eruit steken en is minder zwaar.
4. Zorg voor een goede basis
Een tuin is net als een huis: zonder stevige fundering heb je er weinig plezier van. Kijk daarom goed naar de bodem. Is er veel bouwpuin of vervuild zand aanwezig? Dan is het verstandig dit te vervangen. Ook het egaliseren van de ondergrond is belangrijk, zeker als je nieuwe bestrating of gras wilt leggen. Gebruik een trilplaat als je veel nieuwe tegels gaat plaatsen — die kun je vaak per dag huren bij een bouwmarkt. Daarmee voorkom je verzakkingen en scheve delen.
5. Denk alvast aan onderhoud
Zodra je tuin leeg is, is het verleidelijk om meteen naar het tuincentrum te rijden. Maar denk even vooruit: wil je een onderhoudsvriendelijke tuin, of heb je groene vingers en vind je het geen probleem om elk seizoen wat werk te verrichten? Kies bij voorkeur planten en materialen die passen bij je levensstijl. Een combinatie van vaste planten, grind, kunstgras of grote tegels kan bijvoorbeeld heel onderhoudsarm zijn. Vergeet ook niet om drainage aan te leggen als je tuin snel nat blijft — zo voorkom je problemen in de herfst en winter.
Door vooraf goed na te denken, gestructureerd te werk te gaan en gebruik te maken van hulpmiddelen zoals een container, bespaar je jezelf veel gedoe. Zo maak je van een volle, verwaarloosde tuin een fijne plek waar je straks met plezier tijd doorbrengt.