Als er wordt gesproken over een cirkelzaag, dan kun je hierbij denken aan diverse soorten machines. Over het algemeen zijn dit zaagmachines met een cirkelzaagblad. Denk bijvoorbeeld aan een afkortzaag, tafelzaag of zelfs een handcirkelzaag. Elke cirkelzaagmachine heeft zo zijn eigenschappen en dat maakt hem vaak geschikt voor een bepaalde zaagklus. De reden dat er zoveel verschillende zaagmachines bestaan heeft allemaal te maken met het moeilijk kunnen combineren van verschillende functies. Soms is extreme nauwkeurigheid genoodzaakt, maar dan moet er worden ingeleverd op flexibiliteit. Kortom het is een hele klus om dit samen te voegen. Vandaar dat de fabrikanten hebben gekozen voor verschillende machines. Nu is het de vraag: welke cirkelzaag gebruik ik dan voor welke klus? In dit blogbericht wordt de inzetbaarheid van drie verschillende zaagmachines nader toegelicht.

Lange planken zagen

Wanneer je lange planken in lengtedoorsnede wilt zagen heb je niet veel aan een afkortzaag. Dat heeft allemaal te maken met de functie van deze machine. Een afkortzaag kan namelijk alleen afkorten. Dit betekent dat deze machine geschikt is voor het inkorten van planken, maar niet voor het zagen in lengtedoorsnede. Een machine die je hiervoor wel kunt gebruiken is een handcirkelzaag. Ook zou een tafelcirkelzaag prima kunnen volstaan. Mocht deze machine binnen staan, hou dan rekening met de ruimte om de planken te kunnen draaien of in zijn gehele lengte te zagen. Een handige tip is om de tafelcirkelzaag even buiten neer te zetten wanneer je planken in lengtedoorsnede wilt zagen.

Verstekzagen van balken

Wanneer je balken wilt verstekzagen is er vaak veel nauwkeurigheid benodigd. Dit komt omdat in de meeste gevallen de planken op de millimeter nauwkeurig moeten worden gezaagd, zodat een mooie hoekverbinding kan worden gemaakt. Zeker als het gaat om bouwwerkzaamheden of het maken van kozijnen is een goede afwerking noodzakelijk. Een handcirkelzaag zou kunnen worden gebruikt, maar wordt in deze situaties meestal afgeraden. Wil je gaan voor kwaliteit? Dan zou een afkortzaag of tafelzaagmachine een betere keuze zijn.

In de hoogte zagen

Het klinkt een beetje raar, maar soms komt er een situatie voor dat je ergens moet zagen waar je niet al te makkelijk bij kunt. Het is niet volgens de veiligheidsvoorschriften en totaal niet aan te raden. Toch moet je soms tijdens het klussen deze keuzes maken. De handcirkelzaag is dan de meest flexibele machine, die in bijna elke situatie wel inzetbaar is. Zeker wanneer je deze in accu variant zou bestellen, want dan word je niet beperkt door de snoerlengte.

​Wanneer een cirkelzaag inzetten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *