Het maken van een betonnen fundering is een cruciale stap bij de bouw van een woning of ander gebouw. Een solide fundering zorgt ervoor dat de structuur stabiel blijft en bestand is tegen verschillende belastingen en weersomstandigheden. Maar wat heb je precies nodig om een betonnen fundering te maken? In dit artikel gaan we stap voor stap door het proces, van de voorbereiding tot de afwerking en onderhoud.

Waarom een betonnen fundering?

Hieronder noemen we de belangrijkste voor- en nadelen van een betonfundering.

Voordelen van betonnen funderingen

Een betonnen fundering biedt verschillende voordelen. Het is duurzaam, bestand tegen rot en ongedierte, en heeft een lange levensduur. Daarnaast kan beton grote belastingen dragen, wat essentieel is voor de stabiliteit van een gebouw.

Nadelen van betonnen funderingen

Er zijn ook enkele nadelen aan betonnen funderingen. Ze kunnen bijvoorbeeld gevoelig zijn voor scheuren als ze niet goed worden geplaatst. Bovendien kan beton duur zijn in vergelijking met andere funderingsmaterialen.

Voorbereiding voor het maken van een betonnen fundering

Benodigde materialen

Voor het maken van een betonnen fundering heb je de volgende materialen nodig:

 • Cement
 • Zand
 • Grind
 • Water
 • Wapening (staalmatten of staven)
 • Randbekisting
 • Plastic folie (voor bescherming)

Benodigde gereedschappen

Je hebt ook verschillende gereedschappen nodig, zoals:

 • Betonmixer
 • Schop en schep
 • Hamer en spijkers
 • Waterpas
 • Meetlint
 • Trilmachine

Grondonderzoek en grondvoorbereiding

Voordat je begint met het maken van de fundering, is het belangrijk om de bodem te onderzoeken. Verschillende bodemsoorten, zoals klei, zand of veen, hebben invloed op de fundering. Een slechte bodem kan leiden tot verzakkingen.

Grond egaliseren en graven

Egaliseer de grond en graaf de funderingssleuven volgens de bouwtekeningen. Zorg ervoor dat de sleuven diep genoeg zijn om onder de vorstgrens te blijven, wat belangrijk is om vorstschade te voorkomen.

Het uitzetten van de fundering

 • Plaats bepalen. Bepaal de exacte plaats van de fundering op basis van de bouwtekeningen. Dit is cruciaal om ervoor te zorgen dat alles op de juiste plek komt te staan.
 • Gebruik van uitzetlijnen en piketpaaltjes. Gebruik uitzetlijnen en piketpaaltjes om de omtrek van de fundering uit te zetten. Controleer regelmatig of alles nog in de juiste positie staat.

Bekisting maken

Voor de bekisting gebruik je meestal hout. Dit materiaal is stevig en kan gemakkelijk worden aangepast aan de gewenste vorm en afmetingen van de fundering. Plaats de bekisting in de uitgezette sleuven. Zorg ervoor dat de bekisting stevig is en niet kan verschuiven tijdens het storten van het beton.

Pascon randbekisting

Een effectieve oplossing voor het bekisten van de zijkanten van gewapende betonplaten is het gebruik van Pascon randbekisting. Deze bekistingselementen worden kant-en-klaar geleverd op de gewenste hoogte, wat zorgt voor een aanzienlijke tijdsbesparing en lagere arbeidskosten. Bovendien blijft Pascon randbekisting permanent in de constructie, waardoor er geen demontagekosten of afval zijn.

Wapening plaatsen

Er zijn verschillende soorten wapening die je kunt gebruiken, zoals staalmatten of stalen staven. Deze zorgen voor extra sterkte en voorkomen scheuren in het beton. Plaats de wapening in de bekisting volgens de bouwtekeningen. Zorg ervoor dat de wapening goed vastzit en niet kan bewegen tijdens het storten van het beton.

Beton mengen

Het recept voor beton bestaat uit cement, zand, grind en water. De verhoudingen kunnen variëren, maar een standaardmengsel bestaat uit 1 deel cement, 2 delen zand en 4 delen grind, met voldoende water om het geheel te binden.

Handmatig mengsel vs. kant-en-klaar beton

Je kunt ervoor kiezen om het beton zelf te mengen of kant-en-klaar beton te bestellen. Zelf mengen is goedkoper, maar kant-en-klaar beton is vaak van hogere kwaliteit en zorgt voor een snellere uitvoering.

Het storten van het beton

Stort het beton in de bekisting en verspreid het gelijkmatig. Gebruik een trilmachine om het beton te verdichten en luchtbellen te verwijderen.

Belang van trillingen en verdichten

Het trillen en verdichten van het beton is cruciaal om de sterkte en duurzaamheid van de fundering te waarborgen. Dit voorkomt ook dat er holtes in het beton ontstaan.

Beton uitharden

Laat het beton minimaal 24 uur uitharden voordat je de bekisting verwijdert. Het volledige uithardingsproces kan enkele weken duren, waarbij het beton steeds sterker wordt. Bescherm het uithardende beton tegen extreme weersomstandigheden, zoals hitte en regen. Dit kan door het beton af te dekken met plastic folie.

Afwerking van de fundering

Na het verwijderen van de bekisting, strijk je het beton glad en egaliseer je het oppervlak. Dit zorgt voor een nette afwerking en voorkomt onregelmatigheden. Controleer de fundering op scheuren en andere onvolkomenheden. Kleine scheuren kunnen worden gerepareerd met een speciaal reparatiemiddel voor beton.

Inspectie en kwaliteitscontrole

Voer nauwkeurige metingen uit om te controleren of de fundering aan alle specificaties voldoet. Dit is belangrijk voor de stabiliteit en veiligheid van de uiteindelijke constructie. Beoordeel de integriteit van de fundering door te kijken naar de samenhang en sterkte van het beton. Eventuele zwakke plekken moeten onmiddellijk worden aangepakt.

Betonfundering maken: wat heb je nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *