Tegenwoordig zie je ze steeds vaker gebouwen met platte daken. Dit is niet alleen meer voorbehouden aan wolkenkrabbers in de randstad, want het wint ook steeds meer terrein in andere delen van het land. Daarnaast zijn wolkenkrabbers lang niet de enige gebouwen die vaak van platte daken worden voorzien, veel moderne woningen en appartementencomplexen worden tegenwoordig ook met platte daken gebouwd. Maar waarom wordt hiervoor gekozen? Platte daken komen namelijk met een aantal moeilijkheden. In dit artikel leer je alles over platte daken; de voor- en nadelen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je jouw platte dak netjes onderhoudt.

De problemen van het platte dak

Als we kijken naar de traditionele woningbouw, zie je dat er eigenlijk altijd gebruik wordt gemaakt van schuin aflopende daken. Dit werd van oudsher gedaan, omdat regenwater zo niet kan blijven liggen op het dak. Het blijven liggen van regenwater zorgt namelijk voor verschillende problemen die ze vroeger nog lastig konden verhelpen of ondersteunen. Veel water dat op het dak blijft liggen, zorgt namelijk voor:

 

 • Meer gewicht op het dak, waardoor het kan instorten
 • Meer schimmelvorming op het dak
 • Rotten van houten materialen, waardoor de stevigheid van het dak verloren gaat

 

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer middelen om de problemen van platte daken het hoofd te kunnen bieden. Bij salodak.nl vind je bijvoorbeeld professionals die jouw platte dak perfect kunnen onderhouden en direct zien of er mogelijke problemen aan het opbouwen zijn.

 

Een ander probleem met platte daken is dat ze simpelweg meer onderhoud vereisen. Bij daken met een helling glijden bladeren en takjes namelijk gemakkelijk van het dak af, al helemaal wanneer het dak geholpen wordt met een regenbui. Bij platte daken is dit echter niet het geval. Aangezien alles op het dak blijft liggen, kunnen dezelfde problemen ontstaan als bij het blijven liggen van grote hoeveelheden water. Goed waterafvoer verhelpt echter het probleem met het water, maar door al het vuil dat op het dak ligt, kan deze waterafvoer aanzienlijk sneller verstopt raken. Je zult dus regelmatig je dak op moeten om het van vuil te ontdoen en te zorgen dat water goed kan blijven weglopen.

De voordelen van een plat dak

Zoals gezegd zijn er tegenwoordig meer middelen en mogelijkheden om een plat dak gemakkelijker te onderhouden. Dit is mede een reden waardoor je steeds meer platte daken ziet verschijnen. Sterker nog, onderhoud uitvoeren op een plat dak is veiliger en gemakkelijker te doen dan onderhoud uitvoeren op een schuin aflopend dak, omdat je niet tegen een helling hoeft te werken. Andere voordelen van een plat dak zijn:

 • Extra ruimte: Een plat dak zorgt voor meer leefruimte als je gebruik mag maken van dit platte dak. Denk aan een daktuin, dakterras of het kunnen plaatsen van zonnepanelen. Deze extra ruimte is een mooie toevoeging aan je woning.
 • Goedkoper: Het bouwen van een plat dak is vaak goedkoper dan het bouwen van een dak met een helling. Dit zorgt ervoor dat je bij het bouwen van een nieuwbouwwoning meer geld overhoud voor andere onderdelen van je woning, zoals een mooie keuken of hoge kwaliteit meubels.
 • Uitstraling: Een plat dak zorgt ook voor een strak en modern uiterlijk aan je woning. Tegenwoordig wint deze architectuur veel ruimte, omdat het bij veel mensen een rustgevend gevoel opwekt in de steeds drukker wordende chaos van het leven.

 

Het is dus niet volledig zonder reden dat er steeds meer gekozen wordt voor het bouwen van platte daken. Wat kun je er dan aan doen om te zorgen dat jouw platte dak van goede kwaliteit blijft en geen problemen voor je zal veroorzaken?

Goed onderhoud van je platte dak

Als je jouw platte dak goed onderhoudt, zul je geen last hebben van de mogelijke problemen die bij het platte dak komen kijken. Om je platte dak goed te onderhouden kun je het volgende doen:

 

  • Verwijder vuil en bladeren: Houd het dakoppervlak schoon en vrij van bladeren, takken en ander vuil dat waterafvoer kan belemmeren. Verwijder deze elementen om verstoppingen te voorkomen.
  • Reinig regelmatig afvoeren en dakgoten: Controleer en reinig regelmatig dakgoten, regenpijpen en afvoeren om ervoor te zorgen dat water vrij kan stromen. Stilstaand water kan lekkages en schade veroorzaken.
 • Professioneel onderhoud: Plan regelmatig inspectie en onderhoud in met een professional met verstand van platte daken, zoals de experts van salodak.nl. Zij weten namelijk precies waar ze allemaal op moeten letten als het gaat om de kwaliteit van de dakbedekking en de constructie van je platte dak. Zo zorg je dat mogelijke problemen direct worden ontdekt, waardoor ze geen problemen zullen worden.

 

Met het juiste onderhoud en regelmatige inspecties, kun jij met een gerust hart genieten van je prachtige platte dak.

De problemen van platte daken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *