Wat is een rolsteiger?

Een rolsteiger is een steiger die bestaat uit een of meerdere werkvloeren die voorzien zijn van wielen zodat deze makkelijk verplaatsbaar zijn. Rolsteigers zijn in tegenstelling tot vaste steigers wel verplaatsbaar daarnaast zijn rolsteiger is in tegenstelling tot vaste steigers mag een bouwvakker samen met collega’s een rolsteiger opbouwen, bij een vaste steiger is dit niet het geval. Een vaste steiger moet opgebouwd worden door een

gecertificeerde steigerbouwer die in het bezit is van een certificaat. Vaak zijn rolsteigers veel kleiner en veel lichter dan vaste steigers. Rolsteigers zijn vaak ook veel makkelijker op te bouwen. Het is dus van belang dat je goed moet nadenken welke soort rolsteiger het beste bij de werkzaamheden past en of je dus een rolsteiger wilt kopen of een vaste steiger.

Veilig gebruik maken van een rolsteiger

Bij het werken met rolsteigers werk je dus ook op hoogte, dit brengt natuurlijk risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om op een veilige manier met rolsteigers te werken. Het valrisico is namelijk het belangrijkste, dit is bij elke steiger in min of in meerdere mate aanwezig. Dit risico wat werken op een rolsteiger met zich meebrengt kan worden beheerst door je aan een aantal veiligheidsrichtlijnen te houden. Belangrijke richtlijnen zijn bijvoorbeeld om de rolsteiger op een stevige en vlakke ondergrond te zetten, ook is het belangrijk om de stabilisatoren op de grond te plaatsen en de wielen op de rem te zetten voordat de rolsteiger beklommen wordt ( het is het veiligst om de rolsteiger vanaf de binnenkant te beklimmen). Daarnaast is het belangrijk om geen gereedschap vast te houden tijdens het beklimmen van de rolsteiger, maar om deze omhoog te hijsen, ook is het verstandig om de steiger schoon te houden en niks te laten slingeren.

Veilig verplaatsen van een rolsteiger

Een van de voordelen van een rolsteiger is dat deze makkelijk te verplaatsen is door middel van wielen. Het verplaatsen van een rolsteiger kan ook een risicovolle taak zijn. Daarom is het belangrijk om ook bij het verplaatsen van een rolsteiger rekening te houden met de veiligheidsrichtlijnen. Zo is het belangrijk dat als een rolsteiger hoger dan acht meter is dat deze eerst lager gemaakt wordt voordat deze verplaatst wordt en om dit vooral met meerdere personen te doen en niet in je eentje. Iets wat misschien logisch klinkt maar soms toch nog fout gaat is dat de rolsteiger niet verplaatst mag worden als er mensen op de rolsteiger staan, ook mogen er geen losse materialen op de rolsteiger liggen tijdens het verplaatsen hiervan.

Rolling scaffolding .net your ASC Rolling scaffolding Specialist scaffolding Sale and rental

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *