De eerste bezichtiging van een huis kan erg spannend zijn. Misschien heb je het huis al opgezocht op Google Maps of ben je er al een paar keer langsgereden. Toch is de eerste keer het huis écht betreden erg eng. Daarom hier een aantal tips voor het bezichtigen van een huis, zodat je zeker weet dat je niks over het hoofd ziet.
1. Neem je tijd
Het is belangrijk om tijdens een bezichtiging genoeg tijd te nemen om alles op je in te laten werken. Laat je niet opjagen en kijk rustig even rond. Het is handig om aantekeningen te maken. Als je het gevoel hebt dat je dit fijn vindt om te doen, doe dit dan gewoon. Laat je niet opjagen door een haastige makelaar. Uiteraard is het van belang om de privacy van de huidige bewoners te respecteren. Maar je bent hier niet zomaar op bezoek. Je bent hier wel de potentiële koper van de woning en dat mogen ze best weten!
2. Bekijk alles
Veel mensen hebben vooral aandacht voor de binnenkant van een huis. Toch is het ook erg belangrijk om ook oog te hebben voor de buitenkant van het huis. Heeft het huis bijvoorbeeld een fijne uitstraling? Hoe is de buurt rondom het huis? Zijn er genoeg voorzieningen zoals scholen voor eventuele kinderen?

3. Wees positief
Sommige mensen hebben het idee dat het in hun nadeel kan werken om erg positief te zijn tegenover de makelaar of verkoper van het huis. Dit is totaal niet zo. Uiteraard hoef je niet extravagant te gaan doen, maar je mag best laten merken dat je postief bent over het huis. Het is toch ook belangrijk om kritiek te leveren. Als je ergens kritisch over bent, vergeet dit dan zeker ook niet te uiten.
4. Wees degene die de vragen stelt
Probeer degene te zijn die de vragen stelt en laat je niet verleiden allemaal persoonlijke informatie vrij te geven. Verkopers kunnen je bij een bezichtiging van alles vragen, denk bijvoorbeeld aan persoonlijke dingen zoals die over je financiële ruimte. Laat je hier niet tot verleiden. Je bent bij een bezichtiging om je te focussen op een huis. Doe dit dan ook vooral. Wees ook bewust van wat je allemaal over jezelf vertelt.
5. Neem je twijfels serieus
Het is logisch dat je een beetje twijfelt wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen. Toch is het ook van belang om eventuele twijfels serieus te nemen. Die twijfels zijn er namelijk niet voor niets. Wees eerlijk naar jezelf over de dingen waar je over twijfelt.

6. Ga nog een keer Als het je eerste bezichting was en je interesse hebt in het huis, dan is het natuurlijk belangrijk om nog een keer te gaan. Probeer op een ander moment te gaan dan de eerste keer. Was je eerste bezichtiging in het weekend? Ga dan eens doordeweeks! Was je eerste bezichting ’s middags? Ga ’s avonds! Zo krijg je ook meteen een betere indruk van de buurt en het huis.

Bron: Makelaargemak.nl

Tips wanneer je een huis gaat bezichtigen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *