Centrale verwarming is in veel huishoudens de manier waarop de woning verwarmd wordt, maar deze warmte wordt lang niet altijd op een duurzame manier opgewekt. Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor duurzame alternatieven op centrale verwarming. Ben je benieuwd naar de verschillende manieren waarop je je huis op een duurzame manier kan verwarmen? Lees dan gauw verder!
Warmtepomp
Een warmtepomp pompt warmte uit omgevings- of aardwarmte. Omdat deze warmtebronnen hernieuwbaar zijn, is het verwarmen van je woning door middel van een warmtepomp een duurzaam alternatief op een CV-ketel. Het is echter ook mogelijk om een hybride warmtepomp te nemen. Hierin zit een klein CV-keteltje dat te werk gaat wanneer er op dat moment niet genoeg duurzame warmte beschikbaar is. Het voordeel hiervan is dat je niet helemaal afhankelijk van duurzame energiebronnen en dus nooit helemaal zonder verwarming komt te zitten. In ieder geval gebruik je minder gas, waardoor je energierekening aan het eind van de maand een stuk lager is.
Zonneboiler
Een zonneboiler verwarmt water door middel van zonnewarmte en de collectoren bevinden zich dus op je dak. Ook zonnewarmte is een duurzame energiebron. Omdat de zon vaker schijnt in de lente- en zomermaanden, is het rendement in die maanden dan ook het hoogst. Bij een zonneboiler zit net als bij een warmtepomp vaak een kleine CV-ketel ingebouwd die bijspringt wanneer de zon niet genoeg schijnt om jouw warmtebehoefte bij te benen. Vooral handig in de winter en op bewolkte dagen!
Biomassaketel
Een biomassaketel creëert warmte door de verbranding van biomassa. Hieronder vallen onder andere houtpellets en -snippers. Er komt dus wel degelijk CO2 vrij bij een biomassaketel, maar omdat er bij de groei van de brandstof CO2 wordt opgenomen, is het in principe een CO2-neutrale manier om je woning te verwarmen. Het is echter zeker niet het meest duurzame alternatief van de drie.
Lees ook:Energiecontract voor stroom en aardgas
lees ook:Verschillende manieren om je huis te isoleren