Om de veiligheid in huis te vergroten, is het plaatsen van een balustrade een goede keuze. Deze balustrade, ook wel reling genoemd, is een soort hekje dat een hoger gelegen oppervlakte scheidt van een lager gelegen oppervlakte. Een goed geplaatste balustrade voorkomt dat u of uw dierbaren door dit verschil in vloerhoogte komen te vallen. De meest voorkomende balustrades zijn houten balustrades of metalen balustrades. De minimale hoogte van een balustrade is 1 meter. Deze hoogte is vastgelegd in artikel 2.18 van het Bouwbesluit van de Rijksoverheid.

Balustrade trap met balusters

De bovenkant van de balustrade is een plank. Hieronder zitten spijlen, die we balusters noemen. Meestal worden deze balusters verticaal geplaatst, maar een horizontale constructie is ook mogelijk. Een balustrade kan op meerdere plekken in huis noodzakelijk zijn. Te denken valt aan het afscheiden van een open verdieping, balkon of veranda. Ook worden balustrades vaak geplaatst aan een trap, waarmee zij een houvast biedt bij het traplopen.

De keuze voor een goede, sterke balustrade is een keuze voor zekerheid en veiligheid. Dit geldt zeker als u met kinderen in huis te maken hebt of zelf misschien niet goed (meer) ter been bent. Door het niet te ver uit elkaar plaatsen van de balusters zorgen deze er bovendien voor dat met name kleine kinderen niet door de balustrade heen kunnen vallen.

Voordelen van balustrades

De keuze voor het plaatsen van een trappen balustrade is dus eerst en vooral een keuze voor veiligheid. Maar dat is niet het enige voordeel. Als de balustrade goed is geplaatst, levert dit immers tegelijk een mooie afwerking van uw trap op. Met het juiste materiaal en de beste verf wordt uw balustrade een heuse blikvanger in uw huis. Kiest u daarbij voor een open of gesloten balustrade? Voor elegante ronde of strakke vierkante balusters? Of misschien wel voor een balustrade met ingelegd glas… Het is uiteindelijk uw huis, uw keus.

Zelf plaatsen of uitbesteden?

De correcte plaatsing van uw nieuwe balustrade is van het grootste belang. U kunt hiervoor op zoek naar een klusjesman bij u in de buurt, of online zoeken naar een vakman op dit gebied. Maar u kunt de zaken uiteraard ook in eigen hand nemen. Zorg er dan wel goed voor dat u vooraf een plan maakt waarin duidelijk wordt wat u van uw balustrade wilt. Hoe moet deze eruit zien, en hoe ver moeten de balusters uit elkaar staan? Laat u over dit soort zaken van tevoren goed adviseren door bijvoorbeeld een interieurstylist of de klantenservice van een trappenbedrijf.

lees ook:Balustrades: stijlvol en veilig

 

Balustrades: stijlvol en veilig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *