Hoe zorg ik voor een brandveilig huis?

Veel mensen denken dat het ze niet zal overkomen, maar er is brand in de woning. Ieder jaar krijgt de brandweer te maken met duizenden meldingen van brand in huis. Gelukkig kan je veel doen om je eigen huis brandveiliger te maken. Lees hier hoe jij jouw eigen woning brandveilig kan maken en je niet laat verrassen.

De top drie brandoorzaken in Nederland zijn:

  • Stoken:
  • Koken
  • Elektrische apparaten

Veel mensen houden er van om binnenshuis te stoken. Vooral in de wintermaanden is dit erg populair in Nederland. Stoken is echter de nummer 1 oorzaak van brand in huis. Daarom is het belangrijk om schoon en droog loofhout te gebruiken, dat minimaal 1,5 jaar is gedroogd. Ook belangrijk is het om je schoorsteen minimaal 1 keer peer jaar te laten vegen door een bedrijf dat aangesloten is bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroonbond (ASPB).

Ook koken staat hoog op het lijstje van oorzaken van woningbranden. Deze brand vindt voornamelijk plaats in de pan op het fornuis. Ook de magnetron, oven en frituurpan zijn oorzaken waarmee je rekening moet houden. Om deze vormen van brand te voorkomen kun je bijvoorbeeld een kookwekker gebruiken en is het slim om het fornuis vrij te houden van licht ontvlambare spullen.

Als laatst zijn elektrische apparaten een belangrijke boosdoener wat betreft woningbrand. Voornamelijk de wasmachine en wasdroger zijn apparaten waarmee je rekening moet houden. Het is daarom belangrijk dat je na gebruik altijd de filters van deze apparaten reinigt. Ook raden we je aan om een keer per jaar deze apparaten te verplaatsen om de ruimte stofvrij te maken en sluit de apparaten rechtstreeks aan op een stopcontact zonder een verlengsnoer te gebruiken.

Wat te doen als er brand is?

Er is brand in huis en de brandweer is te laat. Het is goed om te weten wat je moet doen wanneer dit je overkomt. Om deze reden geven we je een aantal tips zodat jij precies weet wat je moet doen.

Het is belangrijk om vlam-in-de-pan en schoorsteenbrand niet te blussen met water. Gebruik een passende deksel of sluit de klep van de schoorsteen en gebruik zand om het vuur te doven.

In het geval van een brandend elektrisch apparaat is het belangrijk om zo snel mogelijk de stekker eruit te trekken.

Een kleine brand kan je gemakkelijk doven met kleine blusmiddelen die daarvoor geschikt zijn. als de brand groter wordt dan een voetbal, ben je genoodzaakt de woning te verlaten. Sluit bij het verlaten van de woning alle deuren achter je, breng jezelf en anderen in veiligheid en bel 1-1-2.

Brandveiligheid in en om het huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *