Wie helemaal wil wonen volgens zijn of haar woonwensen kiest ervoor om een eigen huis te bouwen. Zo kun je de gehele woning en iedere kamer zo ontwerpen zoals jij dat wilt. Een eigen huis bouwen is echter mogelijk op verschillende manieren. Dat kan namelijk als groep of zelf als particulier. De eerste vorm wordt collectief particulier opdrachtgeverschap genoemd, terwijl de tweede particulier opdrachtgeverschap wordt genoemd. In beide gevallen zijn er bepaalde stappen die doorlopen moeten worden.

Nieuwbouwproject of een kavel kopen

Voordat je van start gaat maak je een belangrijke beslissing of je voor een nieuwbouwwoning wilt gaan in een bestaand project of voor een kavel gaat en het gehele huis zelf laat bouwen. Bij veel nieuwbouwprojecten moeten de woningen ook nog worden gebouwd en is er al een schets klaar van de hele woning. In overleg met de aannemer kun je jouw wensen nog in de woning laten verwerken. De extra werkzaamheden die eraan te pas komen worden samen de meerwerklijst genoemd. Kijk voor deze projecten niet alleen op Funda, maar kijk ook verder bij websites in bepaalde gebieden. Hier zie je de actuele nieuwebouwprojecten in Utrecht. Op deze manier ben je er sneller bij dan andere woningzoekenden.

Kies je voor een kavel dan is het zaak om deze zo snel mogelijk te vinden. Een kavel kun je o.a. vinden op websites voor bouwkavels of de kavelgids. Bij het vinden van een bouwkavel is het belangrijk dat je van tevoren goed bent verdiept in het soort dat je nodig hebt. Daarvoor moet je de eisen van de woning al duidelijk hebben.

Breng alle wensen en de financiële situatie in kaart

Maak alles duidelijk van hoe jij wilt dat de woning eruit komt te zien. Daarbij gaat het om het woningtype, de indeling van het huis en de algehele stijl. Naast dat je alles helemaal zelf kunt ontwerpen of laat ontwerpen is een andere optie om te kiezen voor een cataloguswoning. Deze zijn niet uniek, maar je hebt de mogelijkheid om nog eigen wensen aan de woning toe te passen, zodat je helemaal aan jouw stijl voldoen.

Verder is het ook niet onbelangrijk dat je alle financiële gevolgen in kaart brengt. Deze gaan verder dan de bouwkosten van de woning. Vergeet ook niet de kosten voor vergunningen, makelaarskosten of kosten wanneer je een nieuwbouwwoning koopt. Neem deze zaken dan ook door met een hypotheekadviseur.

Lees ook:Wat te doen bij een verstopt riool?

Een eigen huis bouwen als particulier of groep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *