Opstijgend vocht in huis, wat te doen?

Bent u plotseling ontsierende witte plekken op de muren tegengekomen, loslatend pleisterwerk, loslatend behang of misschien zelfs wel schimmel? Dat is erg vervelend want dan weet u dat u last hebt van opstijgend vocht en dat het van kwaad tot erger kan gaan. Opstijgend vocht is slecht voor de gezondheid omdat het microben zich in een vochtig klimaat sneller verspreiden. Er zal meer schimmel en ongedierte in huis komen. Daarnaast kan schimmel zorgen voor (de verergering van) ademhalingsklachten, reuma en allergische aandoeningen. Optrekkend water bestrijden hoeft niet moeilijk te zijn. Daarom hier enkele tips.

1.Opstijgend vocht of vocht van buitenaf?

Het is erg belangrijk om zeker te weten dat het probleem echt opstijgend vocht is voordat u begint met dit bestrijden. Optrekkend water kan komen doordat metselwerk in contact is gekomen met grondwater en dit vanuit de fundering omhoog trekt. Het kan komen na regen of condensatie. Maar de vochtproblemen kunnen ook ontstaan doordat het water van buitenaf binnen dringt, bijvoorbeeld door een slechte isolatie. Met een thermograaf kan worden vastgesteld waar het vocht vandaan komt. Een gespecialiseerd bedrijf heeft kennis van dit apparaat en kan dit voor u doen. U kunt ook zelf een warmtebeeldcamera huren.

2. Muur injecteren

Een beproefde methode wanneer er opstijgend vocht is geconstateerd is het boren van gaten in de muur en deze injecteren met vochtwerend middel. Het middel, zoals een hydrofoberend injectiemiddel, vormt in de muur een waterdichte laag. Deze middelen zijn gewoon te koop bij de bouwmarkt maar niet goedkoop, u bent er wel een paar honderd euro aan kwijt. Bij een gespecialiseerd bedrijf is het vaak nog duurder maar krijt u de inspectie er meestal bij. Het is belangrijk om meerdere offertes aan te vragen zodat u niet teveel betaalt. Na een half jaar tot twee jaar is het middel opgedroogd.

3. Controleer het resultaat van de behandeling

Het is belangrijk om na een paar jaar te weten dat de behandeling heeft gewerkt. Anders is deze immers voor niets geweest. Daarvoor hoeft u niet per se een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen maar u kunt ook zelf een hygrometer huren die het vochtgehalte kan meten. Een professionele vochtmeter kunt u huren voor een paar tientjes per dag. Het bedrijf biedt ook vaak een garantie van 10 tot 30 jaar garantie aan waarin de muur vochtvrij zou moeten blijven. Wanneer de droogperiode is afgelopen wordt dan gecontroleerd of het vocht ook daadwerkelijk uit de muur is.

4. Pleisterlaag of behang vervangen

Nu de muur droog is kan het oude pleisterwerk of behang van de muur worden gehaald en worden vervangen. Als de muur erg aangetast was door het water, dan zal het oude pleisterwerk of behang er bijna vanzelf afvallen. Het is belangrijk om de muur daarna eerst voor te behandelen voordat deze opnieuw gestuct of behangen wordt. De zouten moeten namelijk nog worden geneutraliseerd zodat deze de nieuwe wandbedekking niet zullen aantasten. Het is belangrijk om te kiezen voor een saneerpleister voor een zoute ondergrond en een hechtingsverbeteraar. Als hier niet genoeg aandacht aan wordt besteedt kan het vochtprobleem blijven.

5. Opstijgend vocht voorkomen

Wilt u het probleem in de toekomst voorkomen? Voorkomen is immers beter dan genezen, vooral bij vochtproblemen in huis. Daarom is het belangrijk om vocht in en om het huis sowieso te voorkomen door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de dakgoot niet overstroomt of de regenpijp verstopt zit. Op deze manieren kan er immers ook vocht in de muren terecht komen. Daarnaast kunt u drainage met grindgoot aanleggen wanneer de woning nog geen afwatering heeft en drassige grond tegen de fundering en grondwater de oorzaak was van het optrekkende vocht. Dit kost wel rond de duizend euro.

Meer weten? Neem eens een kijkje op de website van BK Bouw Vochtbestrijding

Opstijgend vocht in huis, wat te doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *