Gas wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit, maar ook om het huis te verwarmen, te koken en het dient als brandstof. Aardgas wordt ook wel grijs gas genoemd, in tegenstelling tot groen gas dat op een duurzame manier wordt opgewekt. Omdat de productie van groen gas nog wat achterblijft, kiezen mensen nog steeds voor aardgas of voor CO2-neutraal gas. Als we de doelstellingen van de Nederlandse overheid moeten geloven, gaat groen gas de komende 10 jaar een grotere rol spelen, waardoor het gebruik van aardgas zal verminderen. We moeten over op duurzame energie.

Er zit veel aardgas in de Nederlandse grond. Het komt voor in steenkoollagen, gasvelden en in olievelden. Het is dan ook niet voor niets dat Nederland in de top-10 staat van grootste aardgasproducenten van de wereld. Het meeste gas wordt in Nederland gewonnen in en rond de Noordzee in het noorden van het land. In 1959 is het grootste aardgasveld van ons land gevonden in Slochteren. De gasbel die daar is gevonden, heeft genoeg aardgas in zich om Nederland tot 2040/2060 van aardgas te voorzien. De totale goudvoorraad bedroeg in Nederland 1300 miljard kubieke meter.

Aardgas versus groen gas

Het is logisch dat de Nederlandse overheid inzet op een hoger gebruik van groen gas. In de plannen voor de komende 10 jaar staat dat in 2023 16% van de Nederlandse energie duurzaam moet zijn. Aardgas past helemaal niet in dit plaatje, omdat het een fossiele brandstof is en dus op een gegeven moment op gaat. Toch speelt gas een grote rol in de overgang naar duurzaam en groen gas. De inkomsten die de Nederlandse overheid ophoest met de verkoop van aardgas wordt gebruikt voor het investeren in een betaalbare, schone en betrouwbare energievoorziening. Aardgas zal voorlopig dus nog niet zijn weg te denken in ons land.

Duurzaam gas

Gas wordt de komende jaren verdrongen door duurzaam, groen gas. Dit is beter voor het milieu en een schone leefomgeving. Aardgas wordt omschreven als grijs gas, niet-duurzaam en niet goed voor het milieu. Maar wanneer mag groen gas zich duurzaam noemen? Als het aan de 2 volgende voorwaarden voldoet: het mag geen extra CO2 aan de atmosfeer toevoegen en de bron die wordt gebruikt, moet hernieuwbaar (duurzaam) zijn. Aardgas voldoet aan geen van beide punten. Groen gas wordt opgewekt uit biomassa en voldoet wel aan de wettelijke eisen van de overheid.

Aardgas vergelijken

Als je nu gas gaat vergelijken via onze energievergelijker krijg je voor het grootste deel deals met gas te zien. Groen gas is nog relatief weinig te krijgen in Nederland en als alternatief wordt CO2-neutraal gas aangeboden. Dit is aardgas waarbij de energieleverancier als compensatie voor de CO2-uitstoot van de aardgasproductie bomen plant. Deze bomen compenseren doordat zij CO2 omzetten in zuurstof. Een mooi alternatief voor aardgas.

​Energiecontract voor stroom en aardgas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *